“İyi” den “Mükemmel” Şirkete


Bu aralar İyi’den mükemmel şirkete dönüşen firmaların hikayesini okuyorum. Çok çarpıcı bilgiler öğrendim. Bunların bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Şirket dışından gelen ünlü liderlerle şirketin iyiden mükemmele dönüşümü arasındaki bağlantı, negatif. İyiden mükemmele dönüşmüş 11 şirketin 10’unun CEO’su şirketin içinden gelmiştir.
  • İyiden mükemmele dönüşen şirketler sadece mükemmel olmak için ne yapmak gerektiğine değil, aynı zamanda ne yapmamak  gerektiğine ve ne yapmaktan vazgeçmek gerektiğine de odaklanıyor.
  • En ilginç olanı ve yazarın’da hayretle öğrendiği bir bilgi ise iyi  bir şirketi mükemmele dönüştüren liderlerin sürekli gazetelerin birinci sayfasında görmeye alıştığımız, artık ünlüler kervanına katılmış, büyük kişilikleri olan, “high-profile” liderler değildi. Bu  insanlar geri plan’da kalmayı tercih eden, sakin, hatta utangaç insanlardı. Kişisel planda alçakgönüllülük ile mesleki planda irade ve yaptırım gücünün paradoksal bir karışımıydılar.

Bu liderler önce otobüse doğru insanların bindirip yanlış insanları indirdiğini , sonra da herkesi doğru koltuğa oturttuğunu gördük.

Kitabı okudukça önemli bulduğum bulguları sizinle paylaşmayı düşünüyorum.  “Otobüse doğru insanları bindirmek” kavramı çok hoşuma gitti.  Şirketinize doğru insanları alın, daha sonra onları doğru yerlere yerleştirin. Ondan sonra şirketinizin nereye gideceğini doğru insanlarla beraber daha kolay bulacaksınızdır.

Ve bu doğru insanlar “bir halife bin yardımcısı” şeklinde hareket etmezler.

Yorum bırakın